Pellets

Als je net begint met HFT schieten denk je wellicht “een pellet is maar een pellet. Waar zou ik mij druk om maken?” Niets is echter minder waar! Als je (een beetje) fanatiek wilt meedoen aan wedstrijden en hebt geïnvesteerd in een goede buks en scope, wil je niet meer twijfelen aan de kwaliteit van jouw pellets!

Je zou kunnen zeggen: goede pellets zijn het sluitstuk van goed materiaal en daar moet je niet op bezuinigen. Dat hoeft gelukkig ook niet: een doosje goede kwaliteit pellets van 500 stuks kost je slechts €10,= tot €11,=! Dat is ‘peanuts’!! Helemaal in vergelijking met de prijs van munitie voor vuurwapens die al snel €0,25 per STUK kost.

Wil je dus een goed resultaat behalen dan is het doodzonde om goedkope pellets te gebruiken. De goedkopere pellets zijn uit twee delen geproduceerd terwijl de goede kwaliteit pellets uit één stuk zijn geperst.

Als je een buks bij een gerenommeerde dealer hebt aangeschaft kan deze je meestal direct vertellen welk type pellet in jouw buks het beste zal presteren. Je komt dan snel terecht bij de twee bekende merken : JSB en H&N.

Bij HFT schieten we in het algemeen met 4,5mm waarbij een pellet met een ronde kop wordt gebruikt voor een nauwkeurige stabiele vlucht. Bij JSB is de Exact in 4,52mm een zeer veel gebruikte pellet die in de meeste buksen goed presteert.

Toen ik mijn Weihrauch HW97 kocht werd de JSB Exact ook direct aanbevolen. “OK” denk je dan. “Doe mij dus maar een doosje JSB Exact in 4,52mm.” Om met HFT te beginnen is dit geen verkeerde keuze en zo ben ik ook begonnen. Natuurlijk lees en hoor ik ook de verhalen van schutters die hun pellets sorteren op gewicht, wassen, smeren enz enz. Persoonlijk vond ik dit maar onzin totdat diverse topschutters mij bij herhaling adviseerden om niet zomaar pellets te kopen maar deze vooral vooraf te testen.

Wat is namelijk het geval? De JSB pellets bv. worden stuk voor stuk geperst uit een loden balletje. Bij JSB (in Tsjechie) staan 78 persen bijna volcontinu miljoenen pellets per maand te produceren. De pellets worden geperst in een stalen mal. Het is daarbij onontkoombaar dat deze mallen niet allemaal 100% identiek zijn. Dit betekent dan ook dat pellets uit mal A in jouw buks wellicht beter schieten dan pellets uit mal B. En wat wil nu het geval: het nummer van de mal waarmee de pellet is geperst staat op de achterzijde van het doosje aangegeven (foto).

 

Identificatie

De nummers 27560019, 6 en 4.52 op de achterzijde van dit blikje JSB Exact geven het volgende aan:

27           : het nummer van de mal (‘die’) waarmee de pellet is geperst

56           : het nummer van de verantwoordelijke productiemedewerker

00           : het nummer van de medewerker van Quality Control

19           : het jaar van productie, hier dus 2019

6             : Productie batchnummer

4.52       : Kopmaat van de pellet in mm.

Topschutters gaan dus met een pellettest uitzoeken welke mal de beste pellets geeft. Ter voorbereiding op mijn seizoen 2020 heb ik ook onlangs een dergelijke test uitgevoerd.

 

Pellet test

Hoe gaat dit nu in zijn werk? Het begint met het aanschaffen van pellets uit diverse verschillende batches. De leverancier kan je hierin behulpzaam zijn door op verzoek aan te geven welke batches er voldoende in voorraad zijn. Als je een goede batch hebt gevonden wil je immers wel een groot aantal blikjes aanschaffen en het helpt dan niet echt als de leverancier er nog maar twee in voorraad blijkt te hebben! Je kunt bij je keuze ook nog andere types pellets betrekken zoals de JSB Exact Heavy en/of JSB Exact Express.

Uiteindelijk bezit je een aantal doosjes van verschillende batches die je wilt gaan testen. Om de kosten te drukken kun je nog met andere schutters afspreken deze testvoorraad gezamenlijk aan te schaffen. Op deze wijze kan iedereen de beste pellet uitzoeken.

Het is immers niet zo dat de pellets die voor jouw eigen buks het meest geschikt zijn ook automatisch voor andere buksen de beste keuze zijn!!

 

Wat heb je verder nodig voor een objectieve test:

 • Voldoende ruimte om op maximale afstand te kunnen testen. Voor HFT is dit dus pakweg 40 meter en bij voorkeur indoor om zo weinig mogelijk invloed van de wind te hebben;
 • Je kunt natuurlijk opgelegd gaan schieten maar een stabiele geweersteun heeft hier absoluut mijn voorkeur. Zorg dat deze goed stevig staat opgesteld en de buks hierin ook goed is gemonteerd. Het is de bedoeling om verschillen van slechts enkele millimeters te kunnen vaststellen en dan mag er nergens sprake van enige speling zijn!
 • Een kogelvanger met blanco schietkaarten;
 • Materiaal om de loop van de buks te kunnen reinigen;
 • Voor PCP: fles met perslucht om buks te kunnen bijvullen;
 • Schrijfgerei

Voor het testen is mij de volgende procedure aanbevolen:

 • Voor elke test de loop reinigen
 • De loop vervolgens met 10-15 pellets ‘inschieten’
 • PCP op ideale druk brengen
 • 10 pellets schieten op schietkaart
 • Batchnummer op schietkaart noteren.

Deze procedure wordt voor elke batch herhaald en levert dus uiteindelijk een aantal schietkaarten op. Het is nu een kwestie van “groepjes” vergelijken. Eventueel kun je van een bepaalde batch het proces voor de zekerheid nog eens herhalen . Heb je de batch gevonden die het beste groepeert dan weet je nu dus dat je hiervan de nodige blikken kunt gaan bestellen. Je hebt dan in ieder geval de zekerheid dat het resultaat van de wedstrijd niet meer aan de pellet kan liggen!

Veel succes!