Luchtdrukwapens en wetgeving

 

Luchtdrukwapens vallen in de wapenwet onder categorie 4 wapens.

Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Een luchtdrukwapen mag dus ook niet los op de achterbank van de auto worden vervoerd maar dient in een afsluitbare koffer, geweertas of originele doos te zijn verpakt.

Tevens mogen deze wapens niet voorhanden zijn aan personen onder de 18 jaar. Dit wil zeggen dat diegene die een luchtdrukwapen aanschaft aan moet kunnen tonen dat hij/zij 18 jaar of ouder is.

Daarbij kent de Nederlandse wetgeving (in tegenstelling tot bv. Duitsland, Denemarken of Groot Brittannië) geen beperking in vuurkracht of kaliber. Dit betekent dat iedereen vanaf 18 jaar elk soort luchtdrukwapen mag aanschaffen. Daarvoor is geen Vuurwapenvergunning of VOG-verklaring benodigd.

Het schieten met deze wapens is in beginsel niet verboden. Zolang dit maar gebeurt op eigen terrein waarbij de kogeltjes dit terrein niet mogen verlaten. Het is dus verboden om op openbare plaatsen zoals een bos of een stadspark te schieten . Wel mag u in uw eigen tuin op bv schietkaarten schieten. Personen onder de 18 jaar mogen enkel schieten met luchtdrukwapens als dit onder toezicht gebeurt van meerderjarigen.

Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I.