Wat is Hunter Field Target?

 

Wat is Hunter Field Target?

Hunter Field Target HFT is een vorm van schietsport waarbij gebruik wordt gemaakt van een luchtgeweer. Er wordt in de buitenlucht geschoten op metalen doelen welke in diverse vormen kunnen zijn uitgevoerd en allemaal zijn voorzien van een klapmechanisme. Daarbij heeft elk doel een gat (killzone) in diameter variërend van 15 tot 40 mm. Achter dit gat bevindt zich een klepel. Als de schutter de klepel  in deze killzone raakt valt het doeltje om. Indien niet de klepel maar alleen het doeltje wordt geraakt blijft het doeltje overeind staan. Bij HFT krijg je dan 2 punten als het doeltje omvalt en 1 punt als alleen het doeltje wordt geraakt. Door het omvallen van het doeltje is het resultaat van het schot ook direct voor de schutter en het publiek zichtbaar en heeft een enorm stimulerend effect.

Corrigeren!

Een wedstrijdbaan voor HFT wordt in de buitenlucht op een afgesloten terrein uitgezet en bestaat meestal uit 40 klapdoelen. De doeltjes worden op afstanden variërend van 7,2 tot 42meter geplaatst. Er wordt gebruikt gemaakt van luchtgeweren die niet krachtiger mogen zijn dan 16,3 Joule en die zijn voorzien van een richtkijker (scope). Voor deelname aan een wedstrijd wordt elk geweer op kracht gecontroleerd. Deze beperkte kracht heeft tot gevolg dat het slechts 0,5 gram wegende kogeltje al snel hoogte verliest en een kromme baan gaat volgen. Na enkele tientallen meters is het kogeltje al enkele centimeters gedaald. Deze kromme baan moet door de schutter worden gecorrigeerd. De moeilijkheid voor de schutter bestaat daarbij vooral uit het gegeven dat hij niet weet op welke afstand het doeltje is geplaatst en hoeveel hij zijn schot dus moet corrigeren. Bij HFT schieten is het niet toegestaan om de afstand tot het doeltje met de scherpstelling (parallax) van de scope op te meten. De schutter moet de afstand tot het doel feitelijk  inschatten en zijn mikpunt daarop corrigeren. Hij mag bij HFT schieten, als de wedstrijd eenmaal is begonnen, zijn geweer en richtkijker niet meer aanpassen en verstellen.

Behalve de onbekende afstand en de kromme kogelbaan moeten de schutters ook rekening houden met de weersomstandigheden en de eventuele hoogteverschillen. Tenslotte dienen bij iedere wedstrijd een aantal doelen in een verplichte houding te worden beschoten: staand of knielend. Deze houdingen zijn natuurlijk veel moeilijker dan liggend.

Dit alles maakt HFT een zeer uitdagende en verslavende sport voor mannen en vrouwen, jong en oud. Het is een discipline waarvoor veel concentratie en oefening benodigd is.

In Nederland worden officiële HFT wedstrijden georganiseerd onder auspiciën van de Dutch Field Target Association (DFTA) wat weer een onderdeel is van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA).

Het DFTA wedstrijdreglement 2020 vindt je hier.